уторак, 8. мај 2012.

PARIZ

Pariz (fra. Paris [paʁi]) je glavni i najveći grad Francuske. Smješten je na obalama rijeke Seine u sjevernoj Francuskoj, u središtu pokrajine Ile-de-France, također poznate kao "Pariška regija" (fra. Région parisienne). Stanovništvo grada Pariza, u svojim od 1860. uvelike nepromijenjenim granicama, procijenjuje se na 2,167,994 (2006.)[1], ali metropolitansko područje (aire urbaine) naseljava više od 11 miliona stanovnika,[2] što je najnaseljenije metropolitansko područje u Eurozoni.
Kao važno naselje tijekom više od 2000 godina, Pariz je danas jedan od vodećih svjetskih poslovnih i kulturnih središta, s utjecajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, znanost i umjetnost, što sve doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova.[3] U skladu s procjenama iz 2005., pariško gradsko područje najveća je europska gradska ekonomija,[4] i peta u svijetu u popisu svjetskih gradova prema BDP-u.[5]




















Ajfelova kula ili Ajfelov toranj (fr. la Tour Eiffel) je metalni toranj sagrađen na Marsovim poljima u Parizu (Francuska) i danas je znamenitost i simbol Pariza. Sagrađena je 1889. kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije. Do 1930. godine je bila najveće zdanje na svetu sa svojih 300 metara visine. Ime je dobio po inženjeru koji ga je projektovao Gistavu Ajfelu (fr. Gustave Eiffel). Danas je značajna turistička atrakcija sa preko 5.5 miliona posetilaca godišnje.
Toranj je građen od 1887. do 1889. godine i poslužio je kao glavna kapija za ulaz na Svetsku izložbu 1889 (fr. Exposition Universelle). Kula je inaugurisana 31. marta 1889. a svečano je otvorena 6. maja iste godine. Struktura je sastavljena od 18,038 delova od livenog gvožđa, uz pomoć 2.5 miliona zakovica. Strukturni proračun je uradio Moris Kečlin (fr. Maurice Koechlin). Za vreme izgradnje, zahvaljujući merama bezbednosti koje je Ajfel uveo, poginuo je samo jedan radnik, što je za to vreme bilo izuzetno dostignuće.

 Muzej Louvre (Musée du Louvre), lociran u Parizu, je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Zgrada muzeja, bivša kraljevska palača, se nalazi u centru Pariza, na obali rijeke Seine. Centralno dvorište zgrade, u kome se danas nalazi staklena piramida, leži na osi avenije Champs-Élysées i time formira nukleus Pariza (Axe historique). Dio kraljevske palače Louvra je prvi put kao muzej otvoren javnosti 8. Novembra 1793., za vrijeme Francuske revolucije.


 Trijumfalna kapija u Parizu (fr. Arc de Triomphe) je spomenik na trgu Šarla de Gola, takođe poznatim kao „Trg Etoal“ (Trg zvezde, Place de l'Étoile). Nalazi se na istočnom kraju avenije Jelisejska polja (Champs-Élysées). Ovaj slavoluk je spomenik borcima za Francusku, posebno onim iz napoleonskih ratova. Tu se danas nalazi i Spomenik neznanom junaku.











 


Gradnja katedrale Notre-Dame de Parizu započinje 1163. godine. Povod je bilo proglašenje Pariza "župom kraljeva Evrope". Biskup Mauricea de Sully je smatrao kako je tadašnja pariška katedrala nedostojna te župe.
Gradnja katedrale je trajala do 1345. godine. Za vrijeme francuske revolucije je izložena vandalizmu antikatolički raspoloženih revolucionara, a kraće vrijeme je služila za obrede Kulta Vrhovnog bića i Kulta Vrhovnog bića. 1840-ih su na njoj vršeni rekonstrukcijski radovi. 1871. sljedbenici Pariške komune su je namjeravali zapaliti.